KRESZ MÓDOSÍTÁS – TILOS A LÉZERBLOKKOLÓK HASZNÁLATA

2012. szeptember 1-től

A KRESZ 3. § (3) bekezdése (amely 2012. szeptember 1-től hatályos) kimondja, hogy „tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.”

TILOS A LÉZERBLOKKOLÓK HASZNÁLATA

2003-tól a fenti KRESZ módosítás elfogadásáig bárki beszerezhetett és használhatott lézerblokkolót, tekintettel arra, hogy ezek a berendezések a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök között nem szerepeltek.

A lézerblokkolók alkalmazásának megítélése azonban aggályos volt a gyakorlatban. A médiában is visszhangot kiváltó eset volt, amikor 2010. decemberében egy helyi autós ellen indított büntetőeljárást a békéscsabai rendőrkapitányság, arra történő hivatkozással, hogy a hatósági mérőműszer megzavarása számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményt valósít meg. A rendőrség álláspontját a Legfőbb Ügyészség nem osztotta.

A 2012. szeptember 1-től hatályos KRESZ módosítás egyértelmű célja, hogy a sebesség ellenőrzés meghiúsítására alkalmas lézerblokkolók használatát megakadályozza. Az új szabályozás ugyanakkor megengedi az ellenőrzést előrejelző eszközök használatát.