Baleset BKV járművön

Megszűnt a baleset biztosítás, kizárólag felelősségbiztosítás terhére érvényesíthetjük kártérítési igényünket.

A BKV Zrt. honlapján 2011. 12. 28-án közzétett egy hirdetményt, miszerint 2012-től felmondja a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-vel kötött utas-balesetbiztosítását. Az utas-balesetbiztosítás alapján a járművet jogszerűen igénybe vevő utasok a biztosítási feltételekben meghatározott kártérítést érvényesíthettek, amennyiben őket a BKV Zrt. területén (pl: mozgólépcsőn, járművön, fel-, vagy leszálláskor) baleset érte.

2012. január 1-től a BKV járműveket igénybe vevő utasok kizárólag akkor érvényesíthetnek kártérítést a BKV Zrt-vel szemben, amennyiben a bekövetkezett balesetért a BKV Zrt. felelőssége megállapítható.

A fentiekre tekintettel a károsultnak kell bizonyítani a kár bekövetkeztét, annak idejét és módját. Éppen ezért amennyiben Ön balesetet szenved egy BKV járművön, azonnal jelezze azt a jármű vezetőjének, és kérje, hogy a helyszínen vegyenek fel jegyzőkönyvet. Kérjen segítséget utastársaitól, kérje el nevüket és elérhetőségüket, hiszen a későbbiekben ők tudják alátámasztani az Ön elmondását. Amennyiben ezeket a lépéseket nem teszi meg, utólag nagyon nehezen fogja tudni bizonyítani azt, hogy melyik járaton, mikor, milyen okból szenvedte el a balesetet.

Amennyiben a BKV Zrt. felelőssége megállapítható a bekövetkezett balesetért – és a BKV Zrt. elismeri a felelősségét-, úgy a vállalat felelősségbiztosítója fogja Önnek megtéríteni kárát. Amennyiben a felelősség kérdésében vita merül fel, a BKV Zrt. nem ismeri el azt, úgy Ön kénytelen lesz kártérítési pert indítani.